ЧУВАЈМО НАШУ ПЛАНЕТУ

Школа није установа у којој се само учи и васпитава. Школа је, заједно са породицом и  друштвом, творац одговорног, савесног, корисног и доброг човека. Па ево како се малим, али  упорним и трајним корацима, ове особине усађују у дете које треба да мисли о будућности наше  планете. 

 У колективу школе родила се идеја да се код деце формирају навике и свест о чувању и  одржању наше планете, али практичним радом, јер није довољно о томе само говорити, већ треба  делати. Нека то буде прикупљање рециклажног материјала, из свих домова наших ученика! Треба  укључити родитеље у акцију, да папир, пластику и лименке са децом сортирају у својим домовима  и да их деца доносе у школу , правилно пакујући у контејнере, које је школа обезбедила. 

У мају 2023. године пронађен је простор, мали, за велика дела. Учитељи прошлогодишњег  првог разреда: Драган Павловић, Бојана Саватић, Зорица Ракић, Ана Јањић и Славица Ђурђевић,  уредили су га, очистили и оспособили за акцију у коју је укључено 980 ученика и њихови родитељи.  Циљ је заједнички: Чувајмо нашу планету!!! Тако и овај, неписани, али спроведени пројекат, добија  своје име, одличан одзив и популарност својих актера. У малом Кутку за рециклажу, како смо га  назвали, могла су се видети деца од 1. до 8.разреда, понеки родитељ који је од куће донео уредно  сортиран материјал, радници школе, али најчешће теткица Рада која је пуне џакове отпада сносила  са 2. спрата школе, или доносила од куће. Зато јој је припала част да пресече врпцу и отвори овај  кутак за рад!  

Наредне школске године, од септембра 2023. године, Кутак за рециклажу добија ново рухо дивно осликане зидове наших креативних осмакиња: Исидоре Лукић, Лоле Тадић, Маше Мирковић,  Николине Глигорић , мотивацијом и надзором наставница, Бранке Савић у оквиру секције технике  и технологије , и Наташе Рус наставнице ликовне културе. Идеје се и даље рађају, па наставница  технике и технологије Бранка Савић, са члановима секције из VIII-1 разредас : Ива Марковић,  Ксенија Косић, Хана Бошковић и Ђурђа Митровић прави презентацију којом би се сви ученици наше  школе обучили за сортирање рециклажног материјала. 

У још лепшем амбијенту и веће знање о одлагању смећа, наша школа је на путу да пробуди  свест и одговорност за чување наше планете. У томе треба да буде истрајна, али и покретачки  пример за друштво, које би могло да се, за почетак, побрине да огроман број новоизграђених  објеката има у стамбеним јединицама место за сортирање смећа. Јер, наша планета је наше  двориште. Колико га негујемо, толико ће нам узвратити. А већ узвраћа… 

 Координатор пројекта: Славица Ђурђевић