ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ- 22. АПРИЛ

Од 1970. године, 22. априла обележава се Међународни дан планете Земље. Климатска криза, нестанак живих бића, губитак природних станишта, загађење, само су неки од проблема са којима се наша планета суочава. Потребан је велики напор да се превазиђу ови проблеми, а први корак ка томе је едукација и развијање еколошке свести код наших најмлађих. То је један од главних задатака Чувара природе.

Овај важан датум у нашој школи обележен је трибином коју су ученици 5. разреда припремили за своје другаре, четвртаке. Ученици који су учествовали у организацији трибине похађају предмет Чувари природе и уз помоћ наставнице Александре Милосављевић и Светлане Ненадовић, припремили су кратку презентацију у којој су истакли важност обележавања Дана планете али и представили све активности којима су се током ове школске године трудили да буду прави „чувари планете“. Поред еколошких трибина, учешћа у различитим домаћим и међународним пројектима, озелењавања школског дворишта, наши ученици су посећивали и различите манифестације од којих је догађај „Сат за нашу планету“ био посвећен управо данашњем датуму. Све ове активности заједнички су напор наставника и ученика који похађају Чуваре природе, Домаћинство, Грађанско васпитање, Еколошку секцију или су чланови Ученичког парламента и Вршњачког тима. Ученици четвртог разреда имали су прилику да се упознају са изборним предметима, секцијама и активностима које их очекују од наредне школске године. На трибини су излагали ученици 5-1, 5-2 и 5-5 одељења: Стефан Марјановић, Јаков Јанић, Јован Петронић, Лазар Ћосић, Лазар Ракић, Лазар Миловановић и Дамјан Ковачевић. Последњу реч на трибини дао је наш ученик 7-1, Малиша Бабић, који је са снажном емоцијом прочитао своје писмо, којим је представио школу на конкурсу „Писмо утицајној особи на тему климатске кризе“, а који је расписала Пошта Србије у част Дана планете Земље.

Ученици четвртог разреда уживали су у трибини а нарочито у кратком цртаном филму о данашњој теми. Следеће школске године, са новим искуством и вредним радом, чека их важан задатак будућих едукатора наших најмлађих.