У сусрет 3.12., дану који је у свету посвећен особама са инвалидитетом, у нашој школи је у петак, 2.12. са почетком у 13 часова, у холу, одржана трибина под симболичним називом, преузетим од имена документарног филма који се бави промоцијом  права особа са инвалидитетом, „Живети усправно“.

Трибину су организовали Ученички парламент и Вршњачки тим у сарадњи са Удружењем за церебралну парализу из нашег града.

Нарочито драги гости, били су, обоје ученици ове школе, Марија Шофранац и Стеван Новаковић, који су ученицима наше школе представили своје начине да се уз сва ограничења која носи инвалидитет, остане усправан и веран својим сновима. Наш гост је требала да буде и Јелена Шофранац, која је написала дивну причу, део збирке у којој су неке од талентованих жена, активних у рушењу зидова званих „предрасуде“, описале своје детињство и школовање, али је због болести, овај пут изостала са скоро редовног виђања.

Причу је, ипак, представила њена сестра, одлична глумица и сјајна говорница.

.Марија и Јелена су, иначе, већ држале радионице за израду честитки нашим ученицима.

Рад Удружења су представиле Катарина Биговић и Јована Тешић.

Модератор је била Милица Војић Марковић. 

Бројни ученици и њихови наставници који су без даха пратили излагање изванредних гостију пожелели су да се брзо поново сретнемо и заједно погледамо филм о школовању Марије и Јелене Шофранац „Живети значи борити се“, као и да поново чујемо нашу драгу Бориславу Перић, параолимпијску, вишеструку, светску шампионку у стоном тенису.

Речено – учињено!