Fondacija Tempus Erasmus+

Основна школа „Андра Савчић“ је од школске 2021/22. године део Еразмус + програма. Такође смо и прва основна школа у Колубарском округу укључена у овај програм. Еразмус + је један од највећих програма који финансира Европска Унија. Осим земаља чланица Европске Уније, у програму могу учествовати и све остале земље света као програмске или партнерске. Од 2019. године Србија је пуноправна чланица програма Еразмус + и има статус програмске земље. Овај програм подржава стално учење и усавршавање, менторски рад, професионални, образовни и лични развој људи у области образовања, омладине и спорта, кроз разноврсне пројекте мобилности. Организација задужена за спровођење овог програма у Србији је Фондација Темпус.

У намери да уведемо новине и усавршимо наставни процес, нарочито из области инклузије, дигитализације и заштите животне средине, школа ће узети учешће у КА1 пројектима мобилности наставника, а касније учествовати и у пројектимамобилности ученика као и партнерским КА2 пројектима. Пројекти мобилности подразумевају наставничке или ученичке размене са другим Европским земљама, док партнерски пројекти подразумевају заједничке пројекте наше школе и других институција из Европе.

20.08.2021. године оформљен је Тим за Еразмус +, који чини 15 чланова. Тимом су обухваћена сва стручна већа као и педагог, психолог и заменик директора.  Током септембра и октобра чланови Тима прикупљали су потребну документацију, написан је портфолио школе на енглеском језику са биографијама свих учесника у пројекту, направљена је видео презентација школе.

Чланови Тима редовно прате вебинаре и учествују у радионицама које организује Фондација Темпус, а од 15.11.2021. школа је и у програму менторског рада Фондације који укључује обуку и припрему за писање пројеката.